Pagina se încarcă

O zi la Bălți: zonă pietonală ca-n Europa, drumuri proaste și întuneric printre curți

01 Noiembrie 2023
|

Orașul Bălți, supranumit și „capitala de nord” a Republicii Moldova, este a doua cea mai mare localitate din Republica Moldova. Municipiul însumează 16% din populația de nord a țării și 36% din întreprinderile din această regiune. Cei care vizitează pentru prima dată acest oraș cu siguranță pot fi surprinși. 

Zona centrală a orașului este pietonală, preferată de bălțenii care vin aici pentru cumpărături sau plimbări. Străzile bune, cu trotuare pavate, magazine cu afișe multicolore dau acestei zone aerul unui orășel vechi de prin Europa. 

 

Un pic mai departe de centru vedem cealaltă parte a monedei: străzi și trotuare care necesită reparații, gunoiști neautorizate pe la colțurile blocurilor de locuit și foarte mulți câini vagabonzi.

Întrebați cum văd orașul peste zece ani, locuitori orașului spun că vor străzi bune și cu mai multe locuri de recreere, iar unii – „tot mai aproape de nivelul orașului Chișinău”.

 

„Ca să merg cu copilul la medic trebuie să aștepți nu o săptămână, ci o lună”

Oxana, o tânără mămică, spune că una din cele mai mari probleme din oraș este lipsa medicilor. „De exemplu, ca să merg cu copilul la medic, conform programării, trebuie să aștepți nu o săptămână, ci o lună”, spune ea. 

Totodată, Oxana spune că o altă problemă este corupția. O întreb dacă s-a confruntat personal cu această problemă. „Da”, se grăbește să-mi spună ea. „Ca să-ți înscrii copilul la grădiniță, trebuie să treci mai mulți specialiști, printre care și oculistul. Dar în policlinica noastră nu este oculist pentru copii. Deci, am fost nevoită să plătesc 350 de lei la privat”, spune ea. Totodată, ea spune că „fără un 50 de lei” nimeni nu o să se apropie de tine în caz de ai vreo problemă medicală. 

„Tare mulți ani nu le fac”

În parcul central, pe care localnicii îl numesc „Vîsoțki”, ne atrage atenția mulțimea de persoane în etate care și-au întins pe pături bunurile aduse din casă, în speranța să prindă cumpărători.

Aici îl întâlnim pe Ivan, care, deși se grăbea, ne-a spus că una din cele mai mari probleme din oraș sunt drumurile dintre curți. 

„Tare mulți ani nu le fac”, spune el. Bărbatul zice că dezvoltatorii care construiesc blocuri noi strică străzile existente și nu le repară. „Uite, aici pe bulevardul Mihai Eminescu chiar acum s-a construit o casă nouă. Amândouă drumuri le-au fărâmat. Niciun drum nu au făcut”, povestește bărbatul. El spune că dezvoltatorii ar trebui prin lege obligați să repare sau să construiască drumurile de acces spre blocurile noi.

 „De dorit tot mai aproape de nivelul orașului Chișinău”

O luăm pe un drum lateral, spre bulevardul Eminescu. Aici parcă ajungem într-un alt oraș,  care amintește de anii ‘90: asfaltul cu gropi, trotuare denivelate, pe alocuri stau mormane de gunoi, urât mirositoare. Pe unele secțiuni ale străzii sunt instalate indicatoare care anunță despre lucrări de reparație, dar drumarii nu se văd.

Admirăm clădirile din perioada interbelică și ne zicem că după o reparație capitală acestea ar putea deveni adevărate puncte de atracție pentru turiștii străini. 

Ala, o doamnă elegantă, spune că „eu nu știu.. po moldavski”. Ne mărturisește în rusă că una dintre probleme este iluminarea stradală. „Eu locuiesc pe strada Calea Ieșilor, o stradă mare, dar seara aici e întuneric”, povestește ea. De asemenea, potrivit ei, orașul are nevoie de mai multe terenuri de joacă pentru copii, iar evacuarea gunoiului să se facă la timp. 

O întreb cum vede orașul Bălți peste 10 ani ani. „De dorit tot mai aproape de nivelul orașului Chișinău. În Chișinău e Europa. Este luminat, arde în totalitate”, ne spune cu un pic de invidie în voce Ala.

„Tare depinde de cine o să vină la putere”

Într-o curte dintre blocuri o femeie sădește un pui de copac. O cheamă Lidia și zice că seara se teme să iasă din casă, pentru că prin împrejurime este o haită de câini, „groaza cartierului”. Potrivit ei, o situație similară este nu doar lângă casa ei, ci și în cartierul de lângă magazinul „O mie de mărunțișuri”. 

O altă problemă menționată de locuitoarea orașului este lipsa vegetației în anumite sectoare din Băți. Lidia spune că una din soluții ar fi ca magazinele mari, care au terenuri libere prin preajmă, să planteze copaci. „Adică, eu, o babă, pot să caut, să aduc și să sădesc copaci, dar ei nu pot”, întreabă ea retoric, dând harnic din hârleț.

O întreb și pe ea cum vede orașul peste 10 ani. „Tare depinde de cine o să vină la putere Dacă va fi un om cumsecade care s-a gândi la oameni va fi bine, o să înflorească o să fie foarte bine. Dar dacă nu, vom avea ce avem și astăzi”, ne mai spune Lidia. 

La întrebarea dacă vor merge să voteze la alegerile din 5 noiembrie, locuitorii în etate din Bălți au spus ferm că vor merge să voteze și că dreptul la vot este unul important. Tinerii s-au arăta mai reticenți. Unii au zis că nu vor vota, „pentru că sunt neutri”, alții că vor fi plecați din țară. Dar și tinerii care au spus că vor merge să voteze și-au manifestat neîncrederea în candidații la primărie, declarând că, în opinia lor, viitorul primar „nu va face schimbări radicale în orașul lor”.

Ştiri recente

| Nisporeni , | Soroca

lți consumatorii casnici din vor achita mai mult pentru serviciul public de alimentare cu apă

| Nisporeni , | Soroca

lți consumatorii casnici din vor achita mai mult pentru serviciul public de alimentare cu apă