Pagina se încarcă

Nistrul continuă să fie poluat cu ape reziduale de localitățile ce nu dispun de stații de purificare

27 Mai 2019
|

Nistrul este principala sursă de apă a Chișinăului și altor orașe, dar continuă să fie poluat cu ape reziduale de localitățile ce nu dispun de stații de purificare. În ajunul Zilei Nistrului, ecologistul Anatolie Prohnițchi ne-a vorbit despre importanța și problemele fluviului.

CHIȘINĂU, 25 mai – Sputnik. E.L. „De la Naslavcea până la Căușeni, cam toate orașele care sunt amplasate pe malul râului varsă apele uzate direct în Nistru”, a declarat Anatolie Prohnițchi. 

Nistrul este coloana vertebrală a bazinului hidrografic al Republicii Moldova. Este sursa principală de alimentare cu apă a mai multor orașe din Republica Moldova, dar și din Ucraina. Și, totodată, apa râului Nistru este folosită și la irigare”, a declarat ecologistul Anatolie Prohnițchi, solicitat de Sputnik să sintetizeze importanța acestui fluviu pentru Moldova.

De asemenea, ecologistul a subliniat că Nistrul este esențial pentru crearea unei microclime favorabile în zonă și chiar contribuie la temperarea schimbărilor climatice în regiune.

„Noi avem două râuri, Nistru și Prut, cu un debit de apă important și constant pentru a supraviețui. Mai multe nu avem”, a subliniat Anatolie Prohnițchi.

Nivel critic: Moldova are o jumătate din minimul necesar de apă 

Apa ocupă 70% din suprafața Pământului, însă numai 3% din ea este potabilă. Iar  apa înseamnă viață.

Un prag de apă mai mic de 1.000 de metri cubi pentru o persoană pe an poate împiedica dezvoltarea economică şi afecta calitatea vieții populaţiei, conform standardelor internaționale. Planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru estimează acest indicator la 500 m3/locuitor/an.

Astfel, Republica Moldova deja se află într-o stare critică în ceea ce privește accesul la apă și dezvoltarea economică durabilă, semnalează Oficiul din Chișinău al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD-Moldova).

Principalele amenințări pentru Nistru

Întrebat care sunt la ora actuală principalele amenințări și probleme pentru râul Nistru, ecologistul a menționat că există „pericolul construirii celor șase hidrocentrale de către partea ucraineană, însă organizațiile non-guvernamentale de mediu, unele partide și guvernarea se implică pentru a nu admite” aceasta. „În caz contrar, nu vom avea apă”, a spus Anatolie Prohnițchi, care este președinte al Partidul Verde Ecologist. 

Alte pericole, a adăugat Anatolie Prohnițchi, „vin din partea Republicii Moldova, de la unele unități administrativ-teritoriale”. „De exemplu, Soroca nu are la ora actuală stații de purificare a apelor reziduale și acestea toate sunt deversate în Nistru. Pe partea Moldovei, de la Naslavcea până la Căușeni, cam toate orașele care sunt amplasate pe malul râului varsă apele uzate direct în Nistru. Astfel procedează și unele localități din Ucraina”, a declarat ecologistul.


Read more: https://ro.sputnik.md/moldova/20190525/26092728/Catastrofa-care-ameninta-Republica-Moldova-Ce-ne-poate-salva.html

Ştiri recente

| Nisporeni , | Soroca

lți consumatorii casnici din vor achita mai mult pentru serviciul public de alimentare cu apă

| Nisporeni , | Soroca

lți consumatorii casnici din vor achita mai mult pentru serviciul public de alimentare cu apă